Tjäna pengar på att blogga

För att lyckas tjäna pengar på att blogga så krävs det hårt arbete och tid. Om någon av dessa två faktorer inte uppfylls så kommer man inte lyckas. Arbetet består av att fylla bloggen med informativt material, men till största del att driva trafik till bloggen.

Dagligen startas hundratals nya bloggar av tjejer och killar som tror det är lätt att tjäna pengar. De ger järnet i några veckor men tröttnar ganska snart då inkomsterna lyser med sin frånvaro. Jag som driver den här sidan började med marknadsföring på nätet 2003. Under åren som passerat har jag lärt mig oerhört mycket, och lär mig fortfarande.

Den viktigaste kunskapen jag fått lära mig är att ingenting sker över en natt (förutom att solen går ner och upp igen). Projekt som startades i början av året börjar ta sig först nu i november och det får man räkna med. Hårt arbete lönar sig i längden och det gäller inte minst på nätet.

Innan man startar en blogg bör man fundera lite på vad den ska handla om. Har man som mål att tjäna pengar på att blogga så kanske man inte ska ge sig in i de hårdaste branscherna med en gång. Står du i startgroparna för att ge dig in i bloggvärlden så reflektera först över följande tre punkter.

  • Målsättning – Vad vill jag uppnå med min blogg?
  • Inriktning – Vad ska jag blogga om?
  • Tid – Hur mycket tid är jag beredd att avsätta till bloggen?

Blogg på eget domän bättre än gratisblogg

Många som börjar blogga idag inleder sina karriärer på gratisbloggar. Det är en fördel då man slipper teknisk administration och vad webbhotell heter. Jag förespråkar dock att man redan från början startar en blogg på ett eget domän. Skulle bloggen bli stor framöver så slipper man krångel med att byta sida och eventuellt tappa läsare.

Det går att tjäna pengar på att blogga hos gratisalternativen, men ofta är bloggmallarna redan fyllda med massa reklam. I samband med att man fyller på med egna annonslänkar så uppfattas hela sidan som en stor reklampelare vilket kan få besökarna att fly.

Var köper man domän och webbhotell?

Nätet är fullt av företag som säljer webbhotell. Personligen har jag använt mig av Loopia under flera års tid, men under senare tid också testat på Miss Hosting. Någon djupare teknisk analys kan jag inte ge då jag är fullständigt ointresserad av just den biten.

Hos Miss Hosting kostar toppdomänet .se 99 kronor per år, det är inga större pengar i sammanhanget direkt. I skrivandets stund är priset på webbhotell för 1 domän 10 kronor per månad. Huruvida det är en kampanj som endast gäller i nuläget vågar jag inte svara på.

Slår man ut den totala kostnaden på ett år så är det inte mycket pengar det rör sig om. Betrakta det hela som en investering, om inte annat så har du startat din första egna hemsida.

Välj ett domännamn som matchar din inriktning

Försök att välja ett domännamn som beskriver inriktningen på bloggen. Det blir lättare för folk att hitta dig och det ger Google ett riktmärke att gå efter. Planerar du att blogga om matlagning så bör du registrera ett domän som innehåller nyckelordet ”recept”.

Många av de korta stavningarna är redan upptagna så då får man hitta bra alternativ. I det här fallet kanske domännamnet matrecept.se är ledigt. Det gäller att leta sig fram till ett namn som är kort, koncist och beskrivande.

WordPress – Bloggplattform med öppen källkod

När domännamn och webbhotell är inköpta så är det dags att ladda upp bloggplattformen WordPress. Det här är ett fenomenalt gratisverktyg som kommer med oändliga möjligheter. WordPress bygger på en öppen källkod vilket innebär att alla kan vara med och bidra till utvecklingen.

Med grundinstallationen följer ett flertal mallar och tillägg, det finns dock tusentals andra mallar att använda sig av. Marknaden för WordPress-teman är stor och för att få en snygg och unik blogg så kan man köpa ett tema. I det här fallet kan jag tipsa om ThemeForest som jag själv använt mig av flertalet gånger.

Tillägg man kan använda sig av

Det finns en del tillägg man bör ladda ner innan man börjar sitt bloggande. De mest elementära är ett tillägg för SEO (sökmotoroptimering), ett kontaktformulär samt ett tillägg för sociala medier. Med dessa tre kommer man en bra bit på vägen. Det finns förstås flera andra som kan vara nyttiga, men det får man avgöra själv efter hand.

Relevant och informativt innehåll är A och O

Folk söker efter information på nätet, hittar de inte informationen de är ute efter så lämnar de sidan. Att fokusera på informativt innehåll är alltså av största vikt. Vid det här laget har du förmodligen valt en inriktning att arbeta efter? Börja nu med att förse bloggen med så mycket information som möjligt om det valda ämnet.

Ska vi spinna vidare på ämnet matlagning så kan du skapa en undersida där du beskriver dig själv och dina kunskaper. Du kan sen skapa fler undersidor med olika inriktningar som bakning, recept, efterrätter med mera. Skriv texterna på ett sätt som du själv skulle vilja läsa dem.

Skapa kategorier för kommande inlägg

Förbered med kategorier för de inlägg du ska skriva framöver. Här gäller samma upplägg – skriver du inlägg om bakning så ska de placeras i motsvarande kategori. Då du har fått ihop tillräckligt med information så kan du bjuda in vänner att besöka och gilla bloggen.

Hur mycket ”tillräckligt mycket” är får man avgöra på egen hand, men ju mer desto bättre. Ta gärna god tid på dig att förbereda bloggen med texter och bilder innan de första besökarna trillar in, det skapar ett bättre förtroende. Du vill ju inte att vännerna bara ska besöka bloggen en gång och aldrig mer.

För att tjäna pengar på att blogga måste det till annonser

Nu ger vi oss in arbetet med att tjäna pengar på att blogga. Vid det här laget har bloggen så pass mycket relevant information att det har blivit dags att ansöka till ett annonsnätverk. Ett bra nätverk att börja med är Adrecord som i dagsläget samarbetar med cirka 240 annonsörer.

Tjäna pengar på att blogga med Adrecord

Fyll i ansökningsformuläret och beskriv vad din blogg handlar om. Ofta går det snabbt att bli godkänd och så fort det sker kan du börja ansöka till annonsörer. Välj endast de annonsörer vars sortiment och inriktning stämmer överens med din blogg. Inom matlagning finns det annonsörer som säljer köksredskap och liknande.

Textlänkar fungerar bättre än bildlänkar

När du ska välja ut lämpligt annonsmaterial att placera på bloggen så rekommenderar jag att man i första hand använder sig av textlänkar. Det går förstås bra att lägga upp ett par banners, men dessa har ingen större effekt längre. Textlänkar som är inbakade i en mening kan ge riktigt fina resultat.

Ska man maximera sina möjligheter att tjäna pengar på att blogga så bör man använda sig av recensioner. Folk älskar att läsa om vad andra tycker om tjänster och produkter. En riktigt bra recension som är rik på fakta och information är guld värd för både besökare och sökmotorer.

Djuplänka till produkterna i butiken

Adrecord har en funktion som heter djuplänkning, med hjälp av den kan man skapa en länk som leder besökare direkt till den aktuella produkten. För att djuplänka behöver man först leta upp varan i butiken och kopiera hela URL-adressen dit. Klistra sen in adressen i djuplänknings-fältet så får du en spårningslänk att använda.

Kombinera gärna recensioner med djuplänkar. Skriver du om en specifik produkt så kan det vara bra att kunna skicka besökarna till just den. Exempel på det här upplägget är ”Jag köpte en riktigt bra stekpanna hos Bagaren och Kocken”. Djuplänka till stekpannan i orden ”riktigt bra stekpanna” eller så djuplänkar du hela meningen.

Man tjänar inga pengar utan besökare

Den kanske viktigaste delen i arbetet med att tjäna pengar på att blogga är att driva trafik till bloggen. Eftersom antalet besökare är så pass avgörande för ens framgång så bör man lägga minst lika mycket tid på att få fler besökare som att blogga.

Hur får man fler besökare till bloggen?

Den här frågan ställer sig alla bloggare, eftersom det finns så många bloggar idag så är konkurrensen hård. Ett vanligt förekommande sätt att få fler bloggläsare är att använda sig av sociala medier. Tipsa alla dina vänner om din blogg och be dem tipsa sina vänner. Uppdatera bloggen ofta med nya inlägg, men se till att det är bra information som presenteras. Det tar ett tag innan Google indexerar nya inlägg så tills dess får man hålla ut och jobba vidare. Var noga med att ange relevanta nyckelord i inläggen, också dessa snappas upp av Google.

En del bloggare väljer att köpa trafik genom annonser på Facebook och Google. Det resulterar förstås i nya besökare men det är ingen garanti att dessa återvänder. För att få återkommande besökare så gäller det att man kan presentera något som fångar dem.

För att sammanfatta det hela

Att ge sig in i utmaningen att tjäna pengar på att blogga är svårt, men långt ifrån omöjligt. Som du kan läsa så framhäver jag två viktiga faktorer – tid och arbete. Det tar tid att lyckas och fram tills dess krävs det också mycket jobb. Att blogga är en bara en del av det hela, man måste också se till att besöksantalet ökar. Sammanfattningsvis gäller följande;

  • Det går att tjäna pengar på att blogga så ge inte upp efter en månad
  • Om man nischar sig inom ett mindre område är konkurrensen mindre
  • Informationen som skrivs ska vara relevant för ämnet
  • För att lyckas tjäna pengar krävs det en strid ström av besökare
  • Lägg minst lika mycket tid på att driva trafik till bloggen som att skriva inlägg
  • Recensioner och djuplänkning till produkter ger bättre resultat

Jag hoppas du fann den här artikeln läsvärd, vidare önskar jag dig lycka till med bloggandet framöver. Kom ihåg att ingenting är omöjligt, det är bara mer eller mindre svårt.